Veelgestelde vragen: FAQ

Met DEQX is mijn hobby snel afgelopen; ik heb er juist lol in om steeds mijn set te verbeteren.
Wanneer de basismetingen goed zijn en het wisselfilter goed is, bent je inderdaad met DEQX snel bij het maximum wat de luidsprekerunits kunnen laten horen. Dan kun je met de ‘roomcorrection’ nog vele variabelen uitproberen (op smaak brengen) maar dan is het ook wel klaar. Als je nu nog beter wilt, zijn er wel echter mogelijkheden, maar die hebben wel een prijs… De DA-conversie, maar ook de AD-conversie kan door nog betere apparaten uitgevoerd worden. De DEQX blijft echter het onmisbare hart.

 

De DEQX lijkt mij te ingewikkeld, zoveel instellingen. Dat lukt me nooit.
Ja, echt makkelijk is het niet. En je moet wel enige kennis hebben en affiniteit met software. Veel klanten kan ik echter goed op weg helpen en na aankoop volgt er meestal nog wat (….) e-mail verkeer en soms ook een bezoek. Het is erg leuk om geheel zelf een top-set op te bouwen met DEQX en geeft zeer veel voldoening. En als het echt niet lukt, dan doet AudioSense het toch: tegen een heel schappelijk bedrag

 

Is de DAC in de DEQX wel net zo goed als mijn eigen huidige DAC?
Misschien wel, misschien niet. Wanneer je in een goede stereo set de dac verwisseld door een veel betere (en dus véél duurdere) is in de regel een beter geluid te genieten. Er is dan vaak meer hoorbaar in het geluidsbeeld. Voor veel audiofielen is dit eigenlijk de hobby, een component vervangen door een betere en vervolgens weer allemaal nieuwe geluiden in de gehele cd-collectie beluisteren.
De DAC in de DEQX is goed. Zeer goed. Het uiteindelijke geluid dat te horen is in de luisterruimte is het resultaat van de gehele audioketen. Vanaf de geluidsbron tot en met de luisterruimte. Omdat een DEQX-set ingeregeld wordt waarbij alle componenten meegenomen worden, is het uiteindelijke resultaat beslist van een hogere orde dan mogelijk bij een ‘normale audioset’.

De vraag is eigenlijk niet relevant.

 

Kan ik ook mijn platenspeler op de DEQX aansluiten?
Een platenspeler heeft een speciale voorversterker nodig waarmee de RIAA-correctie wordt gerealiseerd. En bij een mc-element zelfs een pré-pré. Wanneer een plaat beluisterd wordt via een DEQX is zo’n aparte phono-versterker noodzakelijk. Deze kan op de analoge (RCA/tulp/cinch of gebalanceerd via XLR) aangesloten worden. De meeste platendraaiers zijn liefhebbers en willen hun eigen pré-pré uitzoeken. Het toevoegen van een pré-pré aan de DEQX vanuit de fabriek maakt het apparaat duurder, terwijl er maar weinig gebruikers ook platen draaien.

In huize AudioSense werd ook regelmatig vinyl gedraaid (met een draaitafel (Oracle/SME 3/Coral MC82) en Sphinx-pré). Maar sinds de opmars van streamingsdiensten (Tidal en Qobuz) is de draaitafel verdwenen bij AudioSense….

 

Ik wil mijn huidige speakers blijven gebruiken, kan dat met de DEQX?
Ja dat kan. Er zijn verschillende manieren om een DEQX in te zetten in de audioset. Zelfs in een bestaande set met passief gefilterde luidsprekers kan een DEQX een verbetering brengen in het geluids-beeld, omdat de speakers neutraler ‘gemaakt’ kunnen worden en omdat de kameracoustiek aangepakt kan worden. Het lijkt dan echter veel op het kopen van een hele dure sportwagen waarmee vervolgens slechts 80 km/uur wordt gereden. De DEQX heeft veel meer potentie en deze wordt pas benut in een volledig actief systeem, waarbij elke luidspreker een eigen eind-versterker heeft.

 

Zijn er concurrerende producten?
Ja en nee. Er zijn meer merken met een actief scheidingsfilter. Dit filter moet al dan niet met de computer ingeregeld worden, waarbij men zelf moet bedenken wat de kalibratie moet zijn of dit met aparte meetsystemen meten. Alleen DEQX heeft de gepatenteerde software waarmee een totaaloplossing wordt aangeboden. Er zijn ook meer producten die de kameracoustiek kunnen opmeten en corrigeren. Met soms verbluffende resultaten. Dit gebeurt dan aan de bestaande audioset. Met een DEQX systeem wordt het probleem aan de basis aangepakt: de luidsprekers worden opgemeten en gecorrigeerd. DEQX is de oer-DSP, ontstaan vanuit de eerste samples synthesizer Fairlight… Zelf met Roon kan je tegenwoordig de frequentiekarakteristiek mooi aanpassen, DEQX gaat echter veel verder…

 

Waarom kan ik geen DEQX aanschaffen via mijn hifi-handelaar?
Wanneer een DEQX beschikbaar zou zijn via de reguliere hifihandelaar, zou de prijs beslist hoger zijn. Het is een product dat niet in het standaard audio-apparaten-format past en het maakt veel dure apparaten zeer moeilijk verkoopbaar.
Voor de winkelneerder is een DEQX al gauw ’te veel gedoe’, ontbreekt de kennis om zo’n apparaat goed in te regelen en is de winstmarge te klein. Dealers mogen zich echter bij AudioSense melden….

 

Moet ik een laptop hebben en moet deze verbonden zijn met de DEQX wanneer ik luister naar muziek?
Voor metingen aan de luidsprekers en de metingen aan de kamerakoustiek is een (windows) laptop of pc noodzakelijk met daarop de DEQX software. Bij de nieuwste generatie is elke computer of tablet met een browser voldoende. Wanneer de metingen zijn uitgevoerd en de software heeft een systeem berekend en in de DEQX gezet, is er geen computer meer noodzakelijk. Bij de aanschaf van een compleet AudioSense systeem (Active-2 of Active-3) is een laptop niet noodzakelijk omdat AudioSense alle metingen uitvoert.

 

Ik wil zelf wel mijn speakers bouwen, is dat moeilijk?
Zelf luidsprekerkasten bouwen is niet heel moeilijk, wanneer je handig bent en de beschikking over het benodigde gereedschap. Wanneer je zelf een kast wilt ontwerpen moet je je echter wel willen verdiepen in de natuurkunde. Op internet zijn er forums waar hobby-isten hun ervaringen uitwisselen en er zijn goede boeken voor zelfbouw. Ook zijn er in Nederland een paar goede luidsprekerwinkels waar ook complete bouwpakketten verkrijgbaar zijn. Het bouwen van een wisselfilter is niet nodig, dat zit in de DEQX. Een zogenaamd Open Baffle is nog makkelijker te bouwen dan een basreflex of transmissielijn…

 

Ik heb zelf een hele goede microfoon, kan ik die ook gebruiken?
Elke microfoon, hoe goed en hoe duur ook, heeft een bepaalde afwijking in het frequentiegebied. Wanneer deze afwijking wordt opgemeten, kan er rekening worden gehouden met deze afwijking. Het resultaat is dan alsof er met een perfecte microfoon wordt gemeten.

Standaard wordt de DEQX met een eenvoudige maar goede microfoon geleverd. Deze microfoon wordt bij DEQX in Australië doorgemeten. De correctietabel die hiermee wordt bepaald wordt bijgeleverd, de software verwerkt de correctie in de metingen.
Je kunt dus je eigen microfoon wel gebruiken, maar daarvan is geen correctie bekend. Het uiteindelijke resultaat zal daarom tegen kunnen vallen, m.n. bij de metingen voor het wisselfilter. Voor de kamerakoestiek maakt het niet veel uit, omdat die toch gehoormatig beoordeeld worden.

Hieronder is de correctie te zien van een Earthworks microfoon, dit is een microfoon die standaard al recht is binnen 0,25 dB in het hoorbare gebied. Na de calibratie van de microfoon is deze frequentiekarakteristiek volkomen recht geworden voor de metingen met de DEQX.

 

Kan ik mijn huidige speakers laten upgraden? Ik heb een paar prachtige speakers, mooi afgewerkt, de grootte bevalt me en er zitten goede units in. Alleen het geluid bevalt me na een paar jaar wat minder. Het laag is mij niet strak genoeg, ik wil ook eigenlijk een beter geluid. Kan DEQX iets doen?
Ja dat kan! Met verbluffend resultaat. AudioSense heeft in het verleden diverse fabriekspeakers omgebouwd van passief naar actief. Het passieve wisselfilter dat in de fabrieksspeaker zit wordt uitgeschakeld en elke luidspreker krijgt afzonderlijk een eigen eindversterker. Met de DEQX wordt een actief filter ontworpen en het systeem wordt doorgemeten en gecalibreerd. In het actieve systeem hebben de versterkers een véél grotere controle over de luidsprekers, het systeem wordt sneller, schoner en krachtiger. Natuurlijk is de winst afhankelijk van de kwaliteit van de luidsprekers en de kwaliteit van de eindversterkers. En ook de kameracoustiek kan worden meegenomen in de meting ter plaatse. Ineens hoor je de bassdrum scherp geplaatst in de ruimte…..

Zie ook de website-pagina ombouw

 

Ik ben reeds in het bezit van een fraaie stereoset. Ik heb nu echter de Active-3 gehoord en moet toegeven dat deze set veel beter klinkt. Ook ben ik overtuigd geraakt van de schoonheid van het DEQX-systeem met de regel- en correctiemogelijkheden, maar zit tegen de investering aan te hikken.
Het is eigenlijk geen vraag, maar ik begrijp het dilemma. Een heel nieuw systeem en ook een DEQX kost nu eenmaal niet niets. Wat je kunt doen om de prijs vriendelijker te maken is gefaseerd je systeem ombouwen naar een DEQX systeem. Je gaat dan de kosten spreiden en je kunt dan ook genieten van elke stap die je zet richting het audio-walhalla. Bij een drie-wegsysteem kun je beginnen met actief laag, waarbij je de tweeter en middentoner nog passief laat filteren. Dat kan relatief eenvoudig, mits je passieve wisselfilter een parallelfilter is. (AudioSense denkt mee en adviseert.) Er zijn in dit geval wel extra eindversterkers noodzakelijk, een stereo of twee mono-typen. Om dit relatief goedkoop te laten zijn, kan bv Marktplaats uitkomst bieden. Daar staan met regelmaat fraaie eindversterkers te koop. Ook een actief systeem met verschillende (bv Marktplaats) versterkers kan ‘kippevel gevend’ goed klinken. Voor maximale homogeniteit van het geluidssysteem is het verstandig om voor alle luidsprekerunits identieke eindversterkers te gebruiken, en toch op zijn minst eindversterkers van hetzelfde type. Er zijn er die gebruiken een buizenversterker voor midden en hoog en een forse mosfet of zware klasse-D voor het laag, geheel volgens de cliché opvattingen over deze versterkers. Dat kan met zeer goed resultaat. De ervaring bij AudioSense is toch dat bij gelijke versterkers het geluidsbeeld beter klopt, homogener is, coherenter is.

Een voordelige optie kan ook zijn de AudioSense 6-kanaals eindversterker aan te schaffen, maar opgebouwd als een 2-kanaals eindversterker, welke in een later stadium uitgebreid kan worden naar meer kanalen.

 

Op de DEQX website staan prijzen vermeld. Hoeveel kost het dan bij AudioSense?
De prijzen bij AudioSense zijn vrijwel hetzelfde als vermeld op de DEQX-website na omrekening naar euro en na toevoegen van de transportkosten met FedEx en de BTW.

Overigens levert DEQX Australië niet rechtstreeks aan klanten in een land waar ook een importeur is van DEQX. Dat is tenslotte niet zo fraai: voorlichting en demonstratie bij de importeur en dan ergens anders kopen… De huidige praktijk waar veel specialisten de zure vruchten van mogen plukken. AudioSense demonstreert graag en vertelt graag over het product DEQX, de mogelijkheden en de gevolgen.

 

Geeft AudioSense een ‘niet goed, geld terug’ garantie?
Helaas, ofschoon het product DEQX het beste is dat u kan overkomen in audioland is er geen ‘geld terug’ garantie. Dat is omdat het eindresultaat afhankelijk is van de kwaliteit van de metingen en het inregelen van de DEQX. AudioSense heeft daar een grote ervaring mee en daarom is er wél ‘geld terug garantie’ wanneer het luidsprekersysteem door AudioSense omgebouwd wordt (minus de kosten van het inregelen en ombouwen). Wanneer een klant zelf om gaat bouwen en ontevreden mocht zijn over het eindresultaat dan is dat omdat het systeem niet goed ingeregeld is. Nooit omdat DEQX niet goed genoeg zou zijn….

 

Ook voor andere vragen kunt u bij AudioSense terecht