Een niet-technisch verhaal

Mooie muziek gaat rechtstreeks je ziel in.
Er is geen kostbare geluidsinstallatie nodig om geroerd te worden, dat kan ook met een eenvoudig transistorradiootje.
Het gemak van de beleving van de muziek wordt wel mee bepaald door de kwaliteit van de geluidsinstallatie en hoe er geluisterd wordt.
Wanneer de twee luidsprekerboxen van een topklasse stereo geluidsinstallatie achter een gordijn gemoffeld worden of op een andere manier akoestisch slecht zijn geplaatst in een huiskamer, dan is van de weergave van de muziek niet erg te genieten. Er is dan hooguit sprake van muzikaal ‘behang’.
Als er behoefte is om muziek te beleven alsof men bij de uitvoering aanwezig is, is men bij AudioSense op het juiste adres.
De muziekbeleving is bij het AudioSense actieve systeem van een hogere orde dan slechts een achtergrondmuziekje.
Met een volledig actief systeem opgebouwd rond de Deqx is er sprake van het bijwonen van de opname. De luisteraar zit dan in de opnameruimte en heel dicht bij de muzikanten. Het geluid lijkt niet uit de luidsprekers te komen maar ‘is gewoon aanwezig’.
De muziek start al vóór de speakerlijn en de luisteraar is deelgenoot van de muziek. Het lijkt of er nu interactie mogelijk is. De muziek is confronterend, bijna aan te raken. Het geluidsbeeld is een monitorsysteem; de luisteraar is medemuzikant, of toehoorder op de eerste rij.
Het gevolg is dat de muziek intens beleefd wordt. Je waant je aanwezig bij de opname, de ruimte waarin de muzikanten staan wordt voor je en ook om je heen afgebeeld. Niet alleen links en rechts, ook diepte en hoogte van de opnameruimte is (virtueel) aanwezig.

Niet alleen heeft de muziek uit een goede geluidsinstallatie invloed op de beleving van de muziek, ook gevoelsmatig kan het ingrijpen. Wanneer bijvoorbeeld op een hete zomerdag een koor opgenomen in de grote kerk beluisterd wordt, daalt de gevoelstemperatuur een paar graden, omdat het ineens lijkt alsof je zelf in die koele kerk aanwezig bent. In wezen is zo’n audioset ook een tijdmachine geworden, je kunt zondermeer opnamesessies van Miles Davis bijwonen! Weer in verbinding staan met vroeger, een aparte sensatie om muziek van heel lang terug weer te beluisteren.

Voorwaarde is wel dat de luidsprekers optimaal in de ruimte geplaatst zijn. Tussen de luidsprekers en de luisterende oren mag slechts lucht zitten. De luidsprekers zijn dan ‘direct zichtbaar voor de oren’ en zijn dan noodgedwongen automatisch ook zichtbaar door de ogen.
De versterkers mogen echter wel uit het zicht in een (geventileerde) kast geplaatst worden.

Het geluidsniveau dat nog steeds aangenaam is om (langdurig) te luisteren ligt bij een heel goede set hoog. Men heeft niet snel het idee dat de muziek hard staat, de muziek gaat niet irriteren. Pas wanneer er gesproken wordt tot iemand die zich in dezelfde ruimte bevindt blijkt eigenlijk pas hoe hard de muziek staat. Daarentegen is het andere uiterste, dat er bij een laag geluidsniveau nog heel veel details te beluisteren zijn en de muziek goed te volgen is.

AudioSense levert maatwerk: afhankelijk van de luisterruimte, van uw persoonlijke wensen en ook van uw budget wordt een muzikale luister-set samengesteld of een aanpassing aan de huidige. Het AudioSense maatwerk bestaat onder meer uit de opbouw van de set, de grootte en de afwerking van de luidsprekers en het advies van plaatsing.
Maatwerk, omdat de audio-set bij u thuis ingeregeld wordt met een computer, meetmicrofoon en speciale software.
Na een à drie maanden wordt geëvalueerd of het allemaal naar wens is. Afhankelijk van de evaluatie kan de inregeling aangepast worden.

Hoe een set te beluisteren?
Bij AudioSense is op afspraak (kosteloos en vrijblijvend) te luisteren naar een referentie audioset in Achterberg (bij Rhenen/Wageningen).