Nieuwe DEQX audio processor

DEQX, uit te spreken als [deks], is het brein in de geluidsketen.
De naam is een acroniem voor Digital, EQuilisation en cross(X)over.

Onderstaande info over de nieuwe DEQX is geschreven begin juli 2023.
Zodra er nieuwere info beschikbaar is, wordt deze pagina aangevuld/herschreven.

DEQX komt met een state-of-the-art home audio processor uit, in drie verschillende varianten.

Het topmodel heeft 4 kanalen stereo uit, waar is een 4-weg actief systeem mee te bouwen is: sub-bass, bass, mid en high.
Deze nieuwe DEQX is aan te sluiten op het home-netwerk en is Roon ready. Ook usb audio, wifi en blutooth wordt mogelijk. Op de voorkant zit een aanraakscherm met 1k resolutie, Cap touch AMOLED 5.5” display.
Als tweede variant is er ook een DEQX voor een passief luidspreker systeem, deze kan als pré dienen en als derde komt er een DEQX met 2 x 200 W@4 Ohm.
Al de drie modellen met kamerakoestiek en speaker correctie.

Na bijna 20 jaar de HDP serie met de shark audio processor, komt er nu een veel krachtigere 64 bit hexacore arm processor, waardoor het pcm-signaal tot 192 kHz native bewerkt kan worden. Met onder meer tot gevolg een betere resolutie en minder fase verschuiving in het lage bereik. De correctie in het tijdsdomein en frequentiedomein is preciezer.
Met ESS Sabre DAC’s and ADC’s is de omzetting gegarandeerd fraai, zeker met de ultra low noise voedingen in de apparaten.

De nieuw ontwikkelde  DEQX software is nu cloud gebaseerd en daarmee platvorm onafhankelijk. Er is geen windows pc meer nodig, elke ‘device’ met een browser (ook een iPad!) is geschikt om de deqx in te stellen.

Voor afstandsbediening komt er een app ipv de IR-rc.

DEQX kampte ook met de gevolgen van covid. De HDP4 en 5 worden al bijna twee jaar niet meer geproduceerd vanwege tekorten (vooral ic’s). Dit heeft de ontwikkeling van de nieuwe generatie versneld en gevolg voor de keuze van onderdelen.

Eind juli zal AudioSense ervaring opdoen met een pré-release waarvan er een zeer beperkt aantal wordt geproduceerd.
Deze zullen naar nog twee andere dealers in de wereld gaan, om ervaring op te doen met de nieuwe software en metingen.

Te verwachten prijs: € 11.500 voor het topmodel.