Nieuwe DEQX audio processor

DEQX, uit te spreken als [deks], is het brein in de geluidsketen.
De naam is een acroniem voor Digital, EQuilisation en cross(X)over.

Sinds eind februari 2024 staat er bij AudioSense de allernieuwste DEQXgen4 audioprocessor.
Acht kanalen uit, voor stereo is dat hoog, midden, laag en sublaag: een actief vier-weg wisselfilter.
Er wordt ervaring met de (behoorlijk verbeterde) software opgedaan. Deze software is nu nog in beta-stadium en er wordt flink aan gesleuteld.
Er komen steeds meer opties bij, en is ook te bedienen vanuit een tablet (zoals een IPad).

Ervaring met de nieuwe DEQX opgedaan door AudioSense in juni 2024:

Een nieuwe inregeling van de DEQX.
Er is een nieuwe meetmethode in ontwikkeling voor de nieuwe DEQX.
De resultaten zijn nu al ‘stunning’.
Ik moest denken een demo van de Avalon Osiris in een erg dure set. Dat was ergens in 1997.
Een paar tracks klonken zo enorm levensecht, dat het gewoon bevreemdend was.
Ik luister vaak met mijn ogen dicht en hoorde de muzikanten zo levensecht voor mij staan dat toen ik mijn ogen opende het leek of ik gek was geworden: het beeld met mijn oren klopte niet met het beeld met mijn ogen, er stonden helemaal geen muzikanten voor mij.
Omdat deze zintuig-voor-de -gek-makerij bevreemde belevenis toen de eerste keer was, maakte dit veel indruk. Ik heb het spaarzaam nog wel eens gehad in een set waarin alles klopt. Meestal is de geluidsreproductie een illusie waarbij je weet dat het een illusie is.
Met de AudioSense OB2 ref en de nieuwe DEQX meetmethode moest ik denken aan die Avalon Osiris beleving, zo levensecht het klinkt.
Ik luisterde naar Wynton Marsalis live in the Village Vanguard, een cd-box die ik ontelbare keren heb beluistert. Het klinkt zo levensecht, wonderschoon. Ook met andere live opnamen, ik hoor meer van alles in een levensechte geluidsbeeld. Super stabiel en transparant. Ook het timbre is oké, ik heb geen aanpassingen gedaan aan het frequentieverloop, geen EQ-aanpassingen. Seherazade met Herman Krebbers, een oudere opname uit 1979, laat een orkest horen alsof ik erbij ben. Met pinpointed te horen instrumenten.
Ik heb dat stuk onlangs in het echt gehoord, fenomenaal zoals ik het nu thuis kan herbeleven.

Dit is echt grote klasse, hele grote!

 

 

Informatie over de nieuwe DEQX is te vinden op http://www.DEQX.com
DEQX heeft nu een state-of-the-art home audio processor, deze komen in drie verschillende varianten.

Het topmodel heeft 4 kanalen stereo uit, waar is een 4-weg actief systeem mee te bouwen is: sub-bass, bass, mid en high.
Deze nieuwe DEQX is aan te sluiten op het home-netwerk en is Roon ready. Ook usb audio, wifi en blutooth wordt mogelijk. Op de voorkant zit een aanraakscherm met 1k resolutie, Cap touch AMOLED 5.5” display.
Als tweede variant is er ook een DEQX voor een passief luidspreker systeem, deze kan als pré dienen en als derde komt er een DEQX met 2 x 200 W@4 Ohm.
Al de drie modellen met kamerakoestiek en speaker correctie.

Na bijna 20 jaar de HDP serie met de shark audio processor, komt er nu een veel krachtigere 64 bit hexacore arm processor, waardoor het pcm-signaal tot 192 kHz native bewerkt kan worden. Met onder meer tot gevolg een betere resolutie en minder fase verschuiving in het lage bereik.
De correctie in het tijdsdomein en frequentiedomein is preciezer.
Met ESS Sabre DAC’s and ADC’s is de omzetting gegarandeerd fraai, zeker met de ultra low noise voedingen in de apparaten.

De nieuw ontwikkelde  DEQX software is nu cloud gebaseerd en daarmee platvorm onafhankelijk. Er is geen windows pc meer nodig, elke ‘device’ met een browser (ook een iPad!) is geschikt om de deqx in te stellen.

DEQX kampte ook met de gevolgen van covid. De HDP4 en 5 worden al bijna twee jaar niet meer geproduceerd vanwege tekorten (vooral ic’s).
Dit heeft de ontwikkeling van de nieuwe generatie versneld en gevolg voor de keuze van onderdelen.

Te verwachten prijs: € 11.900 voor het topmodel.